Hva er mygg?

Hva er mygg

…og hvordan bekjemper man myggen?

Mygg er små, irriterende insekter som ofte er assosiert med sommerkvelder og utendørs aktiviteter. De er ikke bare plagsomme på grunn av de kløende stikkene de gir, men de kan også overføre sykdommer som malaria, denguefeber og zikavirus. Her er noen fakta om mygg, inkludert deres livssyklus, vanlige arter og måter å bekjempe dem på.

Les andre artikler om mygg her

En myggs livssyklus

Mygg gjennomgår en komplett forvandlingsprosess kalt metamorfose. Denne prosessen inkluderer fire stadier: Egg, larve, puppe og voksen. Hunmyggen legger egg på eller nær stillestående vann, som dammer, pytter eller vann i beholdere. Eggene klekkes i vannet, og larvene går gjennom flere utviklingsstadier før de forvandler seg til pupper. Puppene er et inaktivt stadium der myggen utvikler seg videre. Til slutt klekkes den voksne myggen ut av puppen og flyr vekk.

Vanlige myggarter

Det finnes tusenvis av myggarter over hele verden, og de varierer i størrelse,  farge og habitat. Noen av de vanligste artene inkluderer:

1. Anopheles-mygg

Disse myggene er kjent for å overføre malaria. De har karakteristiske lange, tynne antenner og en bøyd kropp når de hviler.

2. Aedes-mygg  

Aedes-mygg er den vanligste norske myggart-slekten. I tropiske land er denne myggarten bærer av sykdommer som denguefeber, zikavirus og gulfeber. De har karakteristiske stripete ben og en mørk flekk på baksiden av hodet.

3. Culex-mygg

Culex-myggene kan spre vestnilviruset og andre sykdommer. De har vanligvis en mer brun eller grå farge.

Mygg og Sykdommer

Mygg er ikke bare irriterende, men de kan også være farlige på grunn av deres evne til å overføre sykdommer. Malaria, denguefeber, zikavirus, gulfeber og vestnilviruset er eksempler på sykdommer som kan spres gjennom myggstikk. Disse sykdommene påvirker millioner av mennesker over hele verden hvert år, spesielt i områder der mygg er utbredt.

Bekjempelse av mygg

Å redusere myggpopulasjonen og beskytte seg mot myggstikk er viktig for å unngå sykdommer og ubehag. Her er noen måter å bekjempe mygg på:

1. Eliminer stillestående vann

Mygg legger egg i stillestående vann. Det er derfor viktig å fjerne stillestående vann rundt der du oppholder deg. Eksempler på dette kan være  blomsterpotter, regnbeholdere fuglebad og gamle dekk.

2. Bruk myggnett

Bruk myggnett over senger og vinduer for å hindre at mygg kommer inn i hjemmet.

3. Bruk myggavvisende midler

Påfør myggavvisende midler på huden for å redusere risikoen for stikk. Sørg for å følge instruksjonene på produktet.

4. Kle på deg

Kle deg dekkende når du er utendørs. Bruk lange ermer, lange bukser og lukkede sko for å redusere eksponeringen for mygg.

5. Bruk utendørs feller

Utendørs myggfeller kan bidra til å redusere antall mygg i hagen din.

Du kan lese mer om hvordan bli kvitt myggen her

Mygg er små insekter med en stor innvirkning på mennesker og dyr på grunn av deres potensial til å spre sykdommer. Å forstå myggens livssyklus, identifisere vanlige arter og ta nødvendige skritt for å bekjempe dem er viktig for å beskytte helsen vår og opprettholde en trygg og behagelig utendørs opplevelse. I Norge er myggen heldigvis for det meste kun plagsom da den per i dag ikke sprer sykdommer. Den kan bekjempes med forholdsvis enkle virkemidler.

Les min test av den effektive myggdreperen Mosquito Magnet

Espen A. Frithjofsen

Jeg er hobbyist og mine favoritt fritidssysler er barna mine, turer skogen og ny teknologi. På denne nettsiden kan du finne mange gode forslag til nye hobbyer, og jeg hjelper deg gjerne med å finne din nye hobby.